V petek, 9.6.2017 ob 17.00 uri smo romske organizacije in Mestna občina Murska Sobota na saniranem območju na Pušči realizirale dogodek »Zasaditev« delovnih mest za Rome s predsednikom Republike Slovenije, g. Borutom Pahorjem

Dogodek na Pušči smo pričeli s kulturnim programom romskega vrtca Romano. Predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor je ob pomoči vrtca posadil Lipo v Drevoredu sožitja. Z vaščani smo se sprehodili skozi drevored po naselju do saniranega odlagališča, kjer nas je pozdravil direktor Avtarkije – zavod za obnovljive vire energije Murska Sobota, so. p., Josip Fabijanič. Na kratko nam je predstavil pomen rastline miskantus, nam razložil kako pomembna je ta rastlina za celotno romsko skupnost. Čast za zasaditev prve rastline na Pušči je pripadla predsedniku RS, g. Borutu Pahorju. Romskemu svetniku, g. Darku Rudašu je pripadel  pozdravni nagovor, v katerem je pozdravil vse prisotne in izrazil veselje, da se je končno realizirala saditev  miskantusa na Pušči. Saj je saditev miskantusa  ključna za izvajanje programa Zelena delovna mesta, kar bo posledično vodilo k ustvarjanju novih delovnih mest za Rome. Na dogodku sta govor imela še predsednik RS, g. Borut Pahor in župan MOMS, dr. Aleksander Jevšek. Predsedniku RS, g. Borutu Pahorju smo izročili tudi skromno darilo, in sicer punčko Ano, ki je nastala s pomočjo pridnih rok krajanov Pušče. Pred večnamensko dvorano nam je Mišo Kontrec zaigral še na kitaro. Sledila je predstavitev informacijske točke in pogostitev v dvorani. Dogodka so se udeležili še minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan, župan MOMS, dr. Aleksander Jevšek, romski svetnik, Darko Rudaš, direktor Urada RS za narodnosti, mag. Stanko Baluh.

In kaj je miskantus? Miskantus je rastlina trajnica. Prinesli so ga iz Azije leta 1923. Pomembna je njegova lastnost razstrupljanja tal. Njegova uporaba je izredno široka. Rastlino uporabljamo kot ekološko bio surovino, v obliki nastilja za vse vrste živali in kot energetsko biomaso. Miskantus je  pridelan na ekološki in bio način. S pomočjo saditve te rastline želimo ustvarjati Zelena delovna mesta in omogočiti romski populaciji do lažje zaposlitve, saj so Romi tista ciljna skupina, ki težje pride do zaposlitve. To je torej korak k uresničitvi, da tudi Romi pridejo lažje do zaposlitve in se vključijo v širše socialno okolje.

Aktivnost je financiral Urad vlade RS za narodnosti v okviru razpisa za sofinanciranje programov organizacij romske skupnosti v letu 2017.

Brez naslova