Na žaru je format oz. dogodek, v katerem je določen znan posameznik izpostavljen šalam na njegov račun in na račun gostov, ki jih na dogodek povabi. Poleg tega, da se iz gosta norčujejo in ga zbadajo, ga hkrati tudi postavljajo na piedestal in poudarjajo tudi vse njegove dosežke. Poanta vsega je da si glavni gost kritik in žalitev ne jemlje preveč k srcu, nekaterim je to celo v čast. Glavno zvezdo večera po navadi obdelajo gosti: znani prijatelji, družinski člani, sodelavci itn.

Kulturno športno društvo Prekmurec je tako v sodelovanju z Zvezo Preporod pripravilo prvi Žar po romsko, kjer smo v ospredje postavili Roma, znanega Slovenca in medijsko osebnost Miša Kontreca, ki je gostil ostale znane osebe z sveta politike, družbenega in umetniškega življenja. Družbo so mu delali Marjan Dora, Jožek Horvat Muc, Darko Rudaš, Violeta Tomic, Pištek Prekmurec, Igor Misdaris, Renata Mohorič, virtualno pa sta bili z nami Sandra Auer in Mihaela margan kocbek. Osrednja nit dogodka so bile seveda anekdote in šale na račun Romov in njihovega življenja.

Kmalu bomo objavili tudi posnetek dogodka.

 

Aktivnost financira Svet romske skupnosti v okviru razpisa za sofinanciranje programov/projektov romskih društev s področja spodbujanja enakosti in preprečevanja diskriminacije Romov v letu 2017 (JR-RD 2017) ter Urad vlade RS za narodnosti v okviru razpisa za sofinanciranje aktivnosti organizacij romske skupnosti v letu 2017 v okviru programa Zveze Preporod.