Na žaru je format oz. dogodek, v katerem je določen znan posameznik izpostavljen šalam na njegov račun in na račun gostov, ki jih na dogodek povabi. Poleg tega, da se iz gosta norčujejo in ga zbadajo, ga hkrati tudi postavljajo na piedestal in poudarjajo tudi vse njegove dosežke. Poanta vsega je da si glavni gost kritik in žalitev ne jemlje preveč k srcu, nekaterim je to celo v čast. Glavno zvezdo večera po navadi obdelajo gosti: znani prijatelji, družinski člani, sodelavci itn.

Tokratni dogodek je predvideval organizacijo formata ˝na žaru˝, kjer so sodelovali predstavniki romske skupnosti, v središče pa smo postavili Darka Rudaša, glasbenika, predstavnika romske skupnosti, amaterskega igralca ter romskega svetnika. Ostali gostje so bili različni predstavniki romske skupnosti, še posebej s področja romske kulture ter nekaj drugih gostov, ki se ukvarjajo s predstavniki romske skupnosti. Nastopili so: Darko Rudaš, Mišo Kontrec, Andrej Bakreni, Peter Ošlaj, Aleš Muller, Rahela Hojnik Kelenc, Sandi Horvat in Vlado Poredoš.

Izvedbo dogodka je sofinanciralo Ministrstvo za Kulturo.