V petek, 8. oktobra 2021 je naselje Pušča obeležila 110 let svojega obstoja. V ta namen je Krajevna skupnost Pušča, ki sicer formalno obstaja od leta 2002, pripravila slovesnost s katero so obeležili ta visok jubilej. Na dogodku so spregovorili Dejvid Horvat, predstavnik KS Pušča, Borut Anželj, ravnatelj Vrtca Murska Sobota, Darko Rudaš, romski svetnik v MOMS, Jernej Župančič iz Filozovske fakultete v Ljubljani ter kot slavnostni govornik, dr. Aleksander Jevšek, župan Mestne občine Murska Sobota, ki je ob koncu dogodka zasadil tudi svojo lipo v drevoredu sožitja.

Legenda našega kraja Pušča  je tako zgovorna, da jo je vredno večkrat omeniti; »Naši predniki so bili iskalci tistega kraja na svetu, za katerega so verjeli, da bodo razumljeni in sprejeti« Nekoč je bil začetek s hiško iz šibja, danes je sodobno naselje s svojo samostojno krajevno skupnostjo. Iz polnomadskega do sodobnega načina življenja, danes Pušča predstavlja na Slovenskih, kakor tudi evropskih tleh edinstven primer dobre prakse sobivanja in razvoja romske skupnosti.  Pušča je postala simbol dobre prakse urejanja aktualnih romskih vprašanj tako na področju infrastrukture, kot tudi integracije v širše okolje. Vrtec, mešani zakoni, zaposlitve v podjetjih ter tujini in prve oblike politične participacije so bili pomembni mejniki uspeha na Pušči. Ni šlo povsem brez težav, ampak smo imeli smeri in cilje ves čas pred seboj.

Za nekoga, ki živi 110 let, rečemo da je doživel lepo starost, zagotovo je v tem času doživel veliko dobrega in slabega. To lahko rečemo tudi za Puščo, ni pa se postarala, nasprotno, pomladila se je. Tik pred iztekom tisočletja je kraj dobil svojo krajevno skupnost in jaz sem postal njeni prvi predsednik  – Jaz sem se postaral, Pušča pa še naprej ostaja  ena od najmlajših krajevnih skupnosti v Sloveniji. Pričel se je zgodovinski razvoj našega kraja na vseh področjih družbenega življenja. Ravno v tem času,  ko praznujemo 110 let obstoja našega kraja, se prostorski razvoj naselja premika nazaj proti mestu  in doživlja živahno preobrazbo  ter postaja  naselje s privlačnimi pogoji za življenje – po tihem nastaja sodobna Nova Pušča.

Ob robu dogodka je potekala tudi otvoritev IKT pisarne, ki je nastala v okviru projekta Dream road, ki se izvaja pod okriljem programa Interreg Centralna evropa. Pridobitev je predstavil Rok Petje iz Razvojnega centra Murska Sobota.

Več o dogodku si poglejte v spodnjem video posnetku: