V sredo, 9.3.2022 je v romskem naselju Kamenci potekal koordinacijski sestanek na katerem so predstavniki različnih institucij s predstavniki romske skupnosti razpravljali o aktualnih razmerah in projektih na področju romske skupnosti, o izzivih, potrebah in priložnostih ter o bodočem skupnem sodelovanju.

Uvodoma je vse prisotne pozdravila županja Občine Črenšovci, ga. Vera Markoja, nato pa so predstavniki Centra za socialno delo, Osnovne šole Črenšovci, Skupnosti občin Slovenije, Foruma romskih svetnikov Slovenije, Zveze Preporod ter Razvojnega centra Murska Sobota predstavili svoje poglede, aktivnosti in potrebe za hitrejši in učinkovitejši razvoj romske skupnosti. Aktualno stanje v posameznih občinah so predstavili nekateri prisotni romski svetniki. Tokrat pa sta se sestanka udeležila tudi predstavnika Univerze v Manchesteru ter Liverpoolu iz Velike Britanije, ki trenutno v Sloveniji analizirata položaj romske skupnosti.

Prisotni so se strinjali, da je Občina Črenšovci v zadnjem obdobju naredila izjemen napredek na področju razvoja romske skupnosti, tako iz infrastrukturnega, kot tudi iz socialnega vidika. V naselju namreč z letom 2022 redno deluje informacijska točka, ki nudi ustrezno podporo romski skupnosti s poudarkom na otrocih, mladih in ženskah. Kmalu pa bodo krajani dobili tudi novo nogometno igrišče, vzpostavljeni pa bodo tudi skupnostni

vrtovi.