Predsednik Republike Slovenije se je ob svetovnem dnevu Romov v petek, 8. aprila 2022 v Murski Soboti udeležil osrednje kulturne prireditve in kjer je imel slavnostni govor.

Ob tej priložnosti je predsednik Pahor vročil Zahvalo predsednika Republike Slovenije Darku Rudašu ob 20. obletnici uveljavitve instituta romskega svetnika v občinskih in mestnih svetih v Sloveniji za dolgoletna vztrajna prizadevanja pri uveljavljanju položaja romskih svetnikov in za izjemen osebni prispevek k razvoju romske skupnosti v Sloveniji.

Darko Rudaš je dolgoletni občinski svetnik v Mestni občini Murska Sobota, vodi pa tudi Forum romskih svetnikov Slovenije. V letu 2022 beležimo dvajseto obletnico uveljavite instituta romskega svetnika v občinskih in mestnih svetih v Sloveniji in prav g. Rudaš je eden izmed ključnih romskih svetnikov, ki je oral ledino pri uveljavitvi položaja romskih svetnikov v Sloveniji, nenazadnje do zakonske ureditve je prišlo šele po njegovem prvem mandatu, ki je veljal kot primer dobre prakse. Leta 2008 je nato tudi skupaj s preostalimi romskimi svetniki ustanovil Združenje forum romskih svetnikov, ki mu predseduje še danes. Organizacija je pomembno vplivala na razvoj romske skupnosti v RS in je resen in odgovoren partner v razmerju do vseh deležnikov, ki sodelujejo v procesu razvoja romske skupnosti. V zgodovino pa se je vpisal tudi kot prvi predsednik samostojne krajevne skupnosti Pušča. Sicer pa Darka Rudaša poznamo kot dolgoletnega aktivista za pravice Romov, ki vseskozi zagovarja enak položaj, pravice ter dolžnosti za vse.

Predsedniku naše zveze iskreno čestitamo tudi mi!

Foto: Borut Pahor FB