V četrtek, 29. septembra 2022 je romsko naselja Pušča obiskala Elisa Ferreira, Evropska komisarka za kohezijo in razvoj, ki si je edino romsko krajevno skupnost ogledala skupaj z ministrom za razvoj in kohezijo dr. Aleksandrom Jevškom. Na Pušči sta komisarko sprejela podžupanja Bernardka Ružič in romski svetnik Darko Rudaš in ji predstavila primer odličnega sodelovanja lokalne skupnosti z romskim prebivalstvom.

Prav projekti, ki so sofinancirani iz evropskih sredstev, so v zadnjih letih gonilna sila razvoja romskega naselja. Evropska komisarka je po zaključeni predstavitvi zasadila lipo v drevoredu sožitja in se med drugim pogovarjala z otroci z vrtca Romano ter se zapeljala s kočijo. V okviru dogodka je bil komisarki predstavljen tudi projekt Dream Road, ki se izvaja v okviru programa Interreg Danube.

Komisarska je sicer Slovenijo obiskala z namenom, da je podpisala Sporazum o partnerstvu med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo, s katerim je Sloveniji odprta pot do 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev v prihodnjem programskem obdobju.