5. novembra zaznamujemo svetovni dan romskega jezika v spomin na 5. november 2008, ko so prvič predstavili hrvaško-romski slovar, pred nekaj leti pa so tudi Romi v Sloveniji dobili prvi slovensko-romski slovar.

Ob tej priložnosti je skupina Romano Glauso posnela pesem z naslovom KourKouro oz. osamljen. V sodelovanju z Denisom Horvatom je nastal tudi zanimiv videospot, ki nam sporoča pomen maternega jezika, izobraževanja in kulture za romsko skupnost. Prav skozi glasbo pa lahko Romi najboljše ohranjajo svojo kulturo in jezik.

Materni jezik je eden temeljnih gradnikov narodne/etnične identitete vsakega posameznika, zato je spoštovanje, ne le lastnega maternega jezika, ampak tudi drugih maternih jezikov, izjemno pomembno, slednjega pa se lahko naučimo le s sistematičnim izobraževanjem.

Materni jezik, naj bo velik ali majhen, nas zaznamuje bolj, kot bi mu morda želeli pripisati. Je jezik naše osebnosti, mišljenja, sanj in čustev, naše kulture in identitete, zato je prav, da o njem govorimo ljubeče in toplo, z besedami, ki smo se jih naučili od svoje prve učiteljice – matere. S spodbujanjem uporabe romskega jezika v zasebnem in pol-zasebnem okolju pa tudi s spoznavanjem romskega jezika v šolskem okolju, četudi le v okviru izbirnega predmeta, bomo ohranili romsko kulturo in identiteto prihajajočih generacij, s tem pa poskrbeli, da bo naša družba ostala raznolika in večjezična, predvsem pa kulturno bogata.

Na naslednji povezavi si je mogoče ogledati pripravljen videospot: