Zveza za razvoj romske manjšine – Preporod je v sodelovanju z glasbeno skupino Romano Glauso pripravila in izvedla spletni koncert. Namen projekta je bil  promovirati romsko glasbo in njene romske ustvarjalce ter tako prispevati k ohranjanju,  razvoju  in  promociji romske kulture.

Spletni koncert je bil posnet 26.10.2022 v Šentjakobu v rožu na Južnem Koroškem v Avstriji pri Koroških Slovencih.

Zasedba: Igor Baranja – harmonika, Darko Rudaš – kitara, Belmondo Stojanovič – bas in kontrabas, Miki Horvat – tolkala, Kristjan Horvat – klarinet, Dušan Horvat – Vajta – vokal in Saška Debeljak – vokal.

Video: ND videostudio, Denis Horvat s.p.

Zvok: Peter Ošlaj

Romano Glauso je romska glasbena skupina iz naselja Pušča, edine romske krajevne skupnosti v Evropi. Tako kot je edinstvena Pušča so edinstveni tudi vsi člani skupine. Širijo namreč  ljubezen do romske glasbe in igrivo veselje. V njihovih skladbah se prepletajo romski temperament, melanholična panonska duša in ljubezen do življenja. Na glasbenem področju predstavljajo posebnost, saj od začetka ustvarjanja neobremenjeno razvijajo avtorski pristop k romski glasbi. Ustvarjajo pesmi, ki poslušalce tako z melodiko kot ritmom pritegnejo. V njihovem repertoarju so različne vrste romske glasbe, od balad do živahnih plesnih ritmov.

Snemanje koncerta je omogočilo Ministrstvo za kulturo.