26.4.2023 smo v Bruslju, v okviru konference Roma week 2023, uspešno predstavili Puščo in Mursko Soboto kot primer dobre prakse vključevanja Romov ter sodelovanja z lokalno skupnostjo pri načrtovanju in izvajanju ukrepov. Evropi smo tokrat želeli pokazati kakšne spremembe lahko prinese vključevanje Romov kot enakopravnih partnerjev v razvoj.

Naše prizadevanje in delo so naleteli na zelo dober odziv, tako s strani poslancev Evropskega parlamenta, kot tudi drugih organizacij, ki so prepoznale rezultate Murske Sobote pri vključevanju Romov v širše družbeno okolje. Murska Sobota namreč predstavlja pristop, ki vključuje romsko skupnost pri odločanju o njihovi prihodnosti ter se osredotoča na krepitev socialne kohezije in povečanje enakih možnosti za vse. 

Na srečanju s slovenskimi poslanci Evropskega parlamenta smo tudi razpravljali o prihodnjem razvoju romske skupnosti. Veseli smo, da imamo tako močne podpornike v Evropskem parlamentu, ki se pridružujejo našim prizadevanjem za izboljšanje življenjskih pogojev za Rome v Evropi.

Pri predstavitvi Pušče sta se nam pridružila tudi Andrew Russell in Andreja Zevnik iz Univerze Liverpool in Manchester, ki sta še podkrepila pomen neposrednega vključevanja in participacije romske skupnosti pri razvoju same skupnosti. In prav Slovenija je s svojo ureditvijo na področju instituta romskega svetnika primer dobre praske.