Svetovni dan romskega jezika, ki se praznuje vsako leto 5. novembra od leta 2009 naprej, spodbuja ohranjanje romskega jezika in kulture. Od leta 2018 16 držav članic Sveta Evrope priznava romščino kot manjšinski jezik v okviru Evropske listine o regionalnih ali manjšinskih jezikih.

Zavedati se moramo, da je vsak jezik, tako tudi romski, pomemben za krepitev medkulturnega dialoga in spodbujanje kulturnega zbliževanja. Romski jezik je materni jezik več kot 12 milijonom Romov, živečih na petih kontitnentih Sveta, njegovo besedišče pa obsega okoli 33.000 besed. Kljub temu, da jezik ni standardiziran in obstaja več dialektov, ga je potrebno negovati in otroke, pripadnike romske skupnosti spodbujati, da ga govorijo in ohranjajo.

Toni Morisson je poudaril, da nas samo jezik nas varuje pred strašljivimi stvarmi brez imen. Jezika ni mogoče omejiti na besede, ki ga sestavljajo, ali na pomene, ki naj bi bili enakovredni v različnih jezikih. Je izkušnja sveta, simbolno vesolje, ki vsebuje znanje, zgodbe, kulture, identitete ter načine gledanja, življenja in čutenja.

Tudi nova pesem glasbene skupine Romano Glauso Nikoli moja ni bila, s katero so člani skupine obeležili svetovni dan romskega jezika, je dokaz, da najgloblja čustva lahko najlepše izrazimo v maternem jeziku ali kot je rekel Milan Petek – Levkovov: »Najlepše sanje se sanjajo v maternem jeziku in najgloblje seže misel, napisana v jeziku, ki ga je človek zajemal z dihom otroštva.« Prav to pa se odraža tudi v pesmi Nikoli moja ni bila.

https://youtu.be/Oy5_QmgFxCw