Zveza za razvoj romske manjšine – Preporod je na Pušči organizirala delavnice Romski gledališki studio. Delavnice je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo v okviru projekta JPR-Romi-2017.

Delavnice so potekale od 21.8. – 25.8.2017 v Večnamenski dvorani na Pušči. Izvajalec delavnic je bil priznani gledališki in televizijski igralec Gorazd Žilavec, ki je nastopal v številnih gledaliških predstavah, uličnem gledališču, filmih, televizijskih oddajah, serijah ter se preizkušal tudi kot voditelj in režiser. Delavnic se je udeležilo vsega skupaj 16 otrok, različnih starostnih skupin.

Prvi dan delavnic je potekal spoznavno. Na začetku se je vodja skupine predstavil. Otroci pa so ga prosili, če ga lahko kličejo kar Beno. Nato jim je vodja skupine prikazoval različne igre, kjer so morali otroci sodelovati in se znajti v različnih situacijah. Ena od takih iger je bila »Avtobus«. Otroci so iz stolov naredili sedišča kot v avtobusu in sedež za šoferja. Gorazd jim je določil vloge, sami pa so se nato morali znajti, kako se bodo pogovarjali, obnašali med sabo,.. Prvi dan je bil hitro za nami in otroci se kar niso in niso mogli raziti.

V torek, dne 22.8.2017 so se otroci seznanjali s potekom raznih iger. Razdeljeni so bili v tri skupine in vsaka skupina je morala uprizoriti eno od pravljic. Na izbiro so imeli tri možne- Sneguljčica, Trije mušketirji ter Janko in Metka. Otroci so se naloge razveselili in se z vso vnemo vrgli na vaje. V dvorani so si zapisovali kratke napotke, izven dvorane pa iskali predmete, ki bi jih lahko uporabili v svoji predstavi, kot so drva za peč. V skupini so zelo dobro sodelovali, si pomagali, se bodrili,… Skratka uživali so pri sami izvedbi. Gorazd jih je opozarjal, da so pri izvajanju iger naj čim večkrat obrnjeni proti gledalcem, da jih le-ti bolje slišijo in vidijo obraze igralcev. Izredno krasno so za prvič pripravili predstavo. Na koncu dneva pa so še izvedli plesno točko, za katero so sami izvedli koreografijo, izbrali pesem,…

V sredo 23.8.2017 so otroci zopet najprej malo vadili. Nato smo jih odpeljali v Gledališče Park v Murski Soboti, kjer jim je Brigita Perhavec zaželela dobrodošlico in jim predstavila delo v celotnem gledališču. Ogledali smo si tudi prostore, slačilnice, prostor, kjer prinašajo v dvorano rekvizite, tehnik nam je pokazal luči in nam povedal, da imajo 180 luči,,… Po končanem ogledu smo se odpravili na sladoled in pa nazaj v dvorano na Pušči, kjer so se udeleženci sprostili in se malo poigrali. Sledila je ponovno vaja za prireditev, ki jo bodo otroci izvedli v petek na odru pred Večnamensko dvorano.

V četrtek, dne 24.8.2017 smo se naučili nove igre, ki nam jo je pokazal Gorazd Žilavec. Sledile so vaje pravljic in plesa za petkov zaključni nastop. Vmes pa so otroci skupaj strnili glave in naredili seznam, kakšne rekvizite mora kateri prinesti-od rut, metle, srca,… Dan je izredno hitro minil. Otroci pa se niso naveličali ponavljanja vaj za uprizoritev pravljic, saj komaj čakajo, da bodo lahko nastopili na odru.

V petek, 25.8.2017 je nastopil čas nastopa. Otroci so se zbrali pred dvorano že 15 minut preden smo se dogovorili. S sabo so prinesli šminke in razne kostume kot pravi gledališki mojstri. Z nestrpnostjo so pričakovali Gorazda in na to, da bodo še ponovili vaje za predstavo in mu pokazali kaj so vse prinesli. In končno je nastopil čas, ko se je zaključna prireditev pričela. Otroci so na odru uživali in videlo se je, da so vodjo poslušali in se tudi nekaj naučili-da je treba govoriti glasno, da je potrebno biti obrnjen proti publiki, da je potrebno sodelovati in si med sabo pomagati. Predstav je bila odlična, kar se je videlo tako na otrocih kot pri gledalcih. Po končani predstavi je sledila pogostitev otrok z hamburgerji za ves trud in veselje, ki so ga vložili v tej delavnici. Z težkim srcem so se poslovili od Benota – Gorazda Žilavca in prav vsak ga je prosil naj se naslednje leto vrne.

Namen delavnic je bil povezati otroke, jih praktično izobraziti o osnovah gledališke igre preko katerih so osvajali veščine s področja gledališke igre, nastopanja, vodenja, scene, scenarijev in rekvizitov, posredno pa so pridobili še znanja s področja kreativnosti, domišljije, vrednot, spoštovanja in medsebojnega sodelovanja. Ključni cilj pa je, da so udeleženci spoznavali sebe, svoje sposobnosti in da so pridobili na samozavesti.

Projekt je temeljil na spodbujanju zanimanja romskih učencev za gledališko igro, gledališko ustvarjanje in za nastopanje v gledaliških igrah. Romske učence smo z navedenim projektom želeli navdušiti za gledališko igro, kar bo dolgoročno prispevalo k razvoju in promociji romske kulture.

Kot smo videli imajo otroci prirojene dramske sposobnosti, ki smo jih lahko opazili med njihovo igro, ko so ustvarjali vloge v namišljenem okolju. Otroci so nam res nazorno prikazali svojo kreativnost, mimiko, gibanje telesa, razvijanje domišljije, improvizacija gibov,… Menimo, da smo delavnice uspešno zaključili in upamo, da jih naslednje leto ponovimo.